Lăcrămioara Petre, antropolog, cercetător științific gr. III, doctor
Lăcrămioara Petre este un antropolog care lucrează ca cercetător la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române de peste 18 ani. Ea are un doctorat în Științe Medicale din 2008 și domeniul ei de studiu este comportamentul alimentar. Ea a publicat numeroase articole științifice despre nutriție și comportamentul de hrănire și de asemenea, despre copii cu diferite dizabilități (deficiențe de vedere, auz, autism). Având experiență cu copiii cu TSA, ea oferă consultanță pentru părinți cu privire la dificultățile de hrănire ale acestora (în special selectivitate alimentară și hipersensibilitate).
Sumar temă Conferința Internațională ABA:
Intolerantele alimentare si alergiile la copiii cu autism
Lacramioara Petre, Dr, antropolog
Gabriela David, MD, medic primar alergolog
Tulburarea de spectru autist (TSA) este o tulburare de neurodezvoltare complexa caracterizata de deficite in interactiunea sociala, limbaj si comunicare dar si de prezenta unor comportamente specifice repetitive. Simptomele unor defecte ale functiei imunitare, ca de exemplu infectii frecvente si prevalenta crescuta a unor afectiuni autoimune, au fost frecvent raportate la copiii cu TSA.
Alergiile si intolerantele alimentare sunt afectiuni medicale des intalnite ale disfunctiei imunologice la copii si sunt deseori asociate cu cresterea iritabilitatii si rezultate functionale mai slabe in cazul TSA. Mai multe studii au subliniat faptul ca eliminarea alimentelor hiperalergenice si/sau a celor care sunt subiectul unei hipersensibilitati non-IgE mediate poate imbunatati comportamentul si starea mentala (reducerea iritabilitatii, autostimularii si comportamentului repetitiv) la copiii cu TSA.
Scopul prezentării
Trecerea in revista a studiilor privind alergiile alimentare și intoleranțele;
Discutarea efectelor sindromului digestiv asupra stării emoționale a unei persoane cu autism;
Concluzii si recomandari