William L. Heward, Ed.D., BCBA-D, este profesor emerit la Colegiul de Educație și Ecologie Umană de la Universitatea de Stat din Ohio. Membru și fost președinte al Asociației internaționale de analiză comportamentală, Bill a fost Fulbright Scholar în Portugalia, profesor de psihologie la Universitatea Keio din Tokyo și la Universitatea din São Paulo și a ținut prelegeri și ateliere de lucru în alte 21 de țări. Este co-autor al mai multor cărți, precum : Applied Behavior Analysis, Sign Here: A Contracting Book for Children and Their Parents și Exceptional Children: An Introduction to Special Education, fiecare dintre acestea fiind tradusă în mai multe limbi străine, iar primele două fiind traduse și în limba română. Contribuțiile doctorului Heward în analiza comportamentală au fost recunoscute prin acordarea mai multor premii: Premiul Fred S. Keller pentru educația comportamentală din partea Asociației Americane de Psihologie- Divizia 25, Premiul Ellen P. Reese pentru Comunicarea Conceptelor comportamentale din partea Centrului de Studii Comportamentale din Cambridge și Premiul Alumnus din partea Departamentului de Psihologie de la Universitatea Western Michigan. Obiectivele de cercetare ale lui Bill includ metodele „low-tech” pentru creșterea eficacității instruirii în cadrul grupurilor din clasele incluzive și a strategiilor care promovează menținerea și generalizarea cunoștințelor și abilităților nou dobândite.

Sumar temă Conferința Internațională ABA:

Promovarea generalizării si menținerii schimbării comportamentale, Partea I: Principii si concepte introductive

Abstract:

Învățarea de noi informații și dezvoltarea de noi abilități nu va conta foarte mult în cazul în care elevii nu vor reuși să le folosească în situații relevante.

Planificarea si transmiterea instrucțiunilor care promovează generalizarea reprezintă o provocare majora pentru toți profesorii, si este un aspect critic pentru cei care lucrează cu elevi cu nevoi speciale. Aceasta provocare este ilustrata de întrebări precum:

  • Elevul care a învățat astăzi, în clasă, să numere și să utilizeze banii va reuși să facă același lucru mâine, saptamana viitoare, luna viitoare sau anul viitor?
  • Elevul va putea să numere și să utilizeze banii la un restaurant sau la magazin?
  • Elevul va putea să numere și să utilizeze diferite tipuri de bani pe care nu i-a învățat în mod direct?

Trei tipuri de rezultate de generalizare  ale invatarii vor fi definite si ilustrate, vor fi identificate obstacolele care stau în calea generalizării și vor fi prezentate și explicate cinci principii de optimizare ale generalizării.

Promovarea generalizării si menținerii schimbării comportamentului, Partea II: strategii si tehnici 

Abstract:

Strategiile (ex., atingerea contingentelor naturale ale întăririi, stimuli comuni) si tehnici (ex. capcane comportamentale, recompense întârziate) pentru optimizarea generalizării cunoștințelor si abilitaților nou obținute in timp, context, cu descrierea răspunsurilor. Participanții vor primi materiale aferente cercetării.

Vezi programul