Cel mai mare eveniment din Sud-Estul Europei dedicat analizei comportamentele aplicate aduce din nou la București cei mai valoroși specialiști din țară și de peste hotare pentru trei zile de prelegeri și seminarii cu privire la cele mai noi teorii și practici în domeniu. Ajunsă la cea de-a VII-a ediție, Conferința Internațională ABA se va desfășuara la Universitatea Româno-Americană, Bd. Expozitiei, Nr.1B, Sector 1, București
și este organizată de Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată și Asociația Help Autism.

Conferința Internațională ABA este adresată atât specialiștilor în analiza aplicată a comportamentului, cât și persoanelor implicate în recuperarea copiilor cu autism: psihologi, medici, cadre didactice, părinți.  În primele două zile vor fi abordate subiecte științifice, cea de-a treia zi fiind dedicată unor aspecte aplicate cu privire la autism.

Participanții vor avea șansa de a asista, în premieră, la prezentarea celor mai noi lucrări ale specialiștilor care și-au anunțat prezența la București, lectori deja consacrați ai evenimentului sau aflați în premieră în țara noastră.

Printre temele importante prezentate în acest an se numără:

  • “Schimbarea autocontrolului aversiv: De ce ne amenințăm și ne denigrăm?” – Robert C. Mellon, Profesor de Psihologie Clinic-Experimentală în abordări comportamentale, director al Laboratory of Experimental and Applied Behavior Analysis din cadrul Panteion University of Social and Political Sciences, Atena;
  • “O abordare comportamentală pentru înțelegerea și formularea perspectivelor” – Dr. Louise McHugh, profesor asociat la Universitatea din Dublin.
  • „Evaluările comportamentului funcțional și planurile de suport pentru comportamentul din școli”- Dr Christos K. Nikopoulos
  • „Comunicarea funcțională prin intermediul tabletelor cu dispozitive de generare a vorbirii pentru adolescenții cu autism: puncte forte şi limite” – Lorenzo Todone

Conferința este acreditată în România de către Colegiul Psihologilor și Colegiul Medicilor, iar la nivel internațional de către Behavior Analyst Certification Board cu:

  • 10 credite pentru prezentarea unei lucrări
  • 5 credite pentru participare în calitate de psihologi
  • 9 credite acordate medicilor pentru participare
  • până la 20 de credite pentru audierea lucrărilor pentru specialiștii ABA cu acreditare BCBA

Despre organizatori

Asociația Help Autism se implică activ, de 8 ani, în derularea de programe de diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism, precum și în programe de conștientizare a autismului. Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 7 parteneriate public-private – cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, Cluj-Napoca – și la domiciliu, desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și ședințe de consiliere pentru părinți și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA – știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.Peste 1000 de ore de terapie de recuperare sunt susținute zilnic pentru cei 500 de copii beneficiari ai Help Autism, în 8 ani de activitate în cadrul asociației fiind oferite mai mult de 1.500.000 de ședințe de terapie ABA, logopedie și kinetoterapie.

Înființată în 2008, ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile în programele de intervenție pentru copiii cu tulburări comportamentale și din spectrul autist și s-a specializat în domeniul de formare a terapeuților ABA (Applied Behavior Analysis) din România. MISIUNEA ATCA este de a sprijini prin terapie specializată (1:1) recuperarea copiilor care suferă de tulburări comportamentale de nivel mediu (ADHD și ADD) sau sever (Autism) și de a oferi cursuri de formare, metodologii și instrumente actuale, dovedite științific ca fiind cele mai eficiente în îndrumarea și managementul tulburărilor de comportament. Cursurile de formare se adresează tuturor celor implicați în dezvoltarea copiilor atipici: părinți, profesori, educatori și terapeuți. Președintele ATCA, Anca Dumitrescu, este primul analist comportamental acreditat BACB din România. ATCA aferă servicii de recuperare în cele 2 centre din București pentru 170 copii cu tulburări din spectrul autist, a format peste 1300 de terapeuți la nivel național și internațional, a instruit peste 3000 de cadre didactice și părinți la nivel național. Din 2015, ATCA este acreditată ca provider de servicii de formare continuă (ACE provider tip 2) de către BACB – singura instituție ce acreditează practicienii ABA în lume.