Georgiana Trancău este consilier psihologic și psihopedagog acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Ea are un masterat în terapie logopedică și o experiență de 7 ani în aplicarea analizei comportamentale aplicate ABA. Domeniul de practică profesională se axează cel mai mult pe studiul și intervenția în tulburările de limbaj, vorbire și comunicare întâlnite la copii.

Prezintă la Conferința Internațională ABA 2018:

De la „a” la  „mama” – verbalizările unui copil cu diagnostic complex

Autismul este diagnosticat pe baza unui set de comportamente observabile, iar unul dintre ele dificultatea de a comunica. Mulți dintre copiii cu autism nu pot vorbi, însă nu putem ști ce anume cauzează această inabilitate. Ceea ce cunoaștem este faptul că natura dificultății variază de la caz la caz. De exemplu, unii copii pot avea dificultăți în a vorbi, alți copii vorbesc incorect, iar alții omit toate sunetele de început sau final ale cuvintelor.

Această lucrare prezintă drumul parcurs de un copil cu diagnostic complex, printre care și cel de tulburare de spectru autist, în construirea primelor cuvinte. Totodată, prin această prezentare îmi propun să aduc în prim plan utilitatea îmbinării mai multor metode pentru creșterea numărului de verbalizări și sunete produse de către copii.

Asocierea metodelor din terapia logopedică cu cele din analiza comportamentală aplicată (ABA) poate ajuta la construirea sunetelor și cuvintelor atât în cazul unui diagnostic de tulburare de spectru autist, cât și acolo unde sunt prezente și alte diagnostice asociate ce îngreunează de multe ori dezvoltarea vorbirii.

Vezi programul ediției 2018