Vineri, 8 aprilie, în Aula Universității Româno-Americane din București a avut loc deschiderea Conferinței Internaționale ABA, ajunsă la a cincea ediție. Normele pe legea autismului, decontarea serviciilor psihologice și statutul profesional al specialistului care se ocupă de terapia de recuperare a copilului cu autism, au fost principalele puncte de discuție în evenimentul de deschidere la care au luat cuvântul reprezentanții Ministerului Educației, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Colegiului Psihologilor din România, Centrului de Sănătate Mintală și Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, precum și profesori din SUA și Norvegia.

Există fonduri pentru decontare, specialiștii sunt puțini

Pentru că decontarea se face direct prin medicii specialiști care au contract cu CNAS, de la introducerea noului contract cadru publicat anul trecut, foarte puține fonduri au fost absorbite. Raluca Nica, de la Centrul de Sănătate Mintală, a explicat sistemul prin care se poate deconta terapia copiilor cu autism în acest moment. „Condiția este ca psihologii care fac terapie să facă un contract cu un medic psihiatru.

ConferintaABA2016

Avem 130 de medici de psihiatrie pediatrică, însă din păcate doar 30-40% au contract cu casa de asigurări și pot deconta terapia. Trebuie văzut în ce condiții putem permite și medicilor care nu au contract cu asigurările să facă decontare pentru terapie”.

Florentina Mihăilă, consilier juridic la Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că serviciile conexe acordate prin sistemul de asigurări (kinetoterapie, spre exemplu) vor fi acordate și adulților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Raluca Nica a punctat de asemenea stadiul mult așteptatelor norme pe legea autismului. Publicate pe site-ul Ministerului Sănătății la mijlocul lui martie, ele au trecut printr-un proces de dezbatere publică ale cărui rezultate au fost sesizate instituțiilor partenere. „Așteptăm doar un ultim răspuns după care se vor publica în Monitorul Oficial.”

4_ConferintaABA2016

Standarde profesionale pentru analistul comportamental

În România, specialiștii care se ocupă de terapia comportamentală de recuperare a persoanelor cu autism nu au un program de formare la universități și nici statutul profesional definit. Reprezentanții CPR și ANPD și-au exprimat dorința de lucru asupra unui standard profesional al acestui specialist. Neil Martin, directorul de dezvoltare al instituției care acreditează la nivel internațional analiștii comportamentali – BACB, a menționat că eforturile statului ar trebui să se îndrepte spre dezvoltarea de programe educaționale în cadrul universităților. Al doilea lector străin învitat, Sigmund Eldevik a prezentat situația din Norvegia: „La noi încă din anii 60 există un program de licență care pregătește timp de trei ani persoana în toate aspectele intervenției: terapie și medicamentație, de aceea absolventul este numit asistent comportamental și este echivalentul unui asistent medical.”

Evenimentul anual dedicat analizei aplicate a comportamentului aduce la București lectori de top în terapia ABA din Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia și România, pentru a susține prezentări și workshop-uri între 8 și 10 aprilie.

Conferința Internațională ABA, organizată de Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată și Asociația Help Autism, în parteneriat cu instituții publice, asociații profesionale și organizații neguvernamentale, a atras anul acesta peste 650 de participanți – psihologi, medici, cadre didactice, studenți si părinți ai copiilor cu autism.

Partenerii ediției sunt Colegiul Psihologilor și Colegiul Medicilor din România, Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale, Asociația Română de Psihoterapia Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Pediatrie și Asociația ABA

Sponsori: Paralela 45, Residence Hotel, Mercury 360, Kreativity, Omfal, Boribon

Parteneri media: Viața Medicală, Politici de sănătate, Romedic, SfatulMedicului.ro, Doctorul Zilei, PaginaMedicală.ro, ComunicateMedicale.ro, Săptămâna medicală, Medical Market, Explore Medicine TV, SănătateaTV.ro, Centrul de parenting, Copii și Părinți.